KIRJOITUKSIA KELLARISTA – KUUKAUDEN HAASTATTELU

sepipromo

Maaliskuu on jo pitkällä, ja on aika KUUKAUDEN HAASTATTELUN.

Kuukausikatsausten lisäksi allekirjoittanut haastattelee siis joka kuukausi etukäteen yhtä TVO:lla esiintyvää artistia. Tämän viikon lauantaina lavalle nousee omaehtoinen kansantaiteilija, ysärilegenda, Kalevankadun ”laulava talonmies” himself: Sepi Kumpulainen!

Sepi esiintyy tätä nykyä duona Juha Saunalan (mm. The Slipovers, #JPTH, Thunderbaum jne yms) kanssa, ja viime aikojen keikat rockbaareissa ovat olleet tavattoman suosittuja. Sepi elää urallaan vahvaa uutta tulemista, mutta palataan ihan aluksi sinne, mistä kaikki alkoi: kolmenkymmenen vuoden takaiseen Helsinkiin.

TIPPAA-DAI – ERIKOIS-SUPER-SPECIAALI-HAASTATTELUSSA SEPI KUMPULAINEN

1980-luku oli ollut Suomelle vahvaa taloudellista nousukautta. Kaikki kuitenkin muuttui seuraavan vuosikymmenen alussa: Neuvostoliitto ja sen myötä viidesosa Suomen ulkomaankaupasta romahti, pörssikuplat puhkesivat. Suomi syöksyi lamaan ja työttömyys lisääntyi vauhdilla – nyt jos koskaan kansa halusi viihdettä.

Vuosi 1991 osoittautui lama-ajan viihteen kannalta tärkeäksi. Tuon vuoden aikana Kummelit aloittivat tv-uransa Pulttiboisin jalanjäljissä ja Suomessa avattiin ensimmäiset karaokebaarit. Samana vuonna julkaistiin myös Sepi Kumpulaisen debyyttialbumi, Kalevankadun laulava talonmies Sepi Kumpulainen. Lauluntekijä oli tuolloin 21-vuotias.

Urahan lähti liikkeelle sillä tavalla että hyvin paljon innostukseen vaikutti veljeni Rauno Finer. Tein muutamia keikkojakin duona hänen kanssaan. Huomasin tiedostin tekeväni lauluja jo 80 – luvulla puolivälin jälkeen.”

Ei mulla itseasiassa mitään haaveammattia päämäärätietoisesti ollut. Kotona peräkammarissa tallensin ison läjän biisejä, joista tähän mennessä on julkaistu vasta murto-osa.”

Sepin nyt jo edesmennen veljen lisäksi miehen uran alkuvaiheisiin kytkeytyy tiiviisti levykauppa Fennica Records. Kumpulainen asui Kalevankadulla, jonka nurkilla sijainnut levykauppa tarjoutui julkaisemaan nuoren laulajan debyyttialbumin.

Miten valitsitte, mitkä kappaleet Kalevankadun laulava talonmies -levylle otetaan? Olen kuullut, että olit vienyt Fennica Recordsiin useampia demokasetteja?

Kyllä, pitää paikkansa. Muovikassillisia taisin niitä sinne kantaa. Joku impulssi sai mut liikkeelle ja ohjas mun toimintaa. Nää kappaleet mitä siihen valikoitiin päätettiin yhdessä Fennica Recordsin Honey Aaltosen, Erkka Kettusen ja Mikko Vesannon kanssa.”

Rehellisesti sanottuna ei kovin paljon ole enää muistikuvia jäljellä tuon kyseessä olevan äänitteen teosta. Muistaakseni suhteellisen nopeasti meni jos verrataan monihenkiseen bändiin. Ei nyhvätty tai nysvätty leikillisesti sanottuna.”

Haikean iloinen ja iloisen haikea levy on kaikessa vilpittömyydessään kestänyt hyvin aikaa. Myöhemmin levyn sympaattisten pikku biisien on nähty piristäneen ihmisiä ja tarjoneen hetkellisen paon arjesta. Erityisesti lama-aika ei Sepin itsensä mukaan biisien tekemiseen kuitenkaan vaikuttanut, ”paitsi epäsuorasti välillisesti fanien kautta jotka saattoivat antaa laulunaiheita tai vinkkejä lamaan liittyen.” 

Mutta miten Sepi Kumpulainen sitten kirjoittaa biisinsä?

Vähän vaihtelee ja riippuu biisistä ja siitä teenkö sen itse yksin vai saanko apua siihen, mutta useimmiten enimmäkseen laulun aihe, teema ensin, edellä, sitten laulun sanat ja viimeiseksi sävel.”

Sepi kertoo itse kuuntelevansa kotimaista iskelmää, kuten Mattia ja Teppoa, Kake Randelinia, Matti Eskoa ja Tarja Ylitaloa, mutta huomauttaa, että esittäjää tärkeämpi on kappale itsessään.

Sävel ja sovitus on tärkein. Se, miltä kappale harmoonisesti kuulostaa.”

Sinut mielletään usein huumorimuusikoksi, mikä johtuu varmaankin sellaisista hauskoista kappaleista kuten ”Hirviö tuli mua vastaan” ja ”Nami nami laulu”. Keikoillasi tapaat myös usein sanoa, että esitätte yhdessä Juha Saunalan kanssa huumorimusiikkia. Koetko olevasi ensisijaisesti huumorimuusikko? Häiritseekö sinua koskaan huumorilaulajan leima?

Ei häiritse itseäni yhtään, vaan päinvastoin päämäärä onkin että haluan hauskuuttaa ihmisiä laulujeni kautta. Tottakai välillä silloin tällöin luontaisen vaihtelun vuoksi jotakin muutakin teemaa tai vakavampaakin kaunista ballaadia, surumielistä kaihoakin haluan esittää.”

Nami nami laulu on mielikuvituksen tuote. Ei tarvittu edes ruokalistaa herättämään intohimoani ja mielenkiintoani ruokaa kohtaan!”

Oma suosikkini tuotannostasi on harvoin kuultu ”Kerjäläinen” [Löytyy ekalta levyltä]. Sen kakkossäkeistö kuuluu: ”Mulla menee tosi surkeesti/enkä tiedä siihen syytäkään/ehkä se johtuu elämänasenteista/jotka aikoinani otin elämään”. Myös muista biiseistä löytyy ajatuksia herättäviä huomioita – onko sinulla ollut jotain erityistä teemaa tai sanomaa, mitä olet halunnut kappaleillasi kertoa?

Riippuu biisistä, joissakin biiseissä on teema ja joissakin ei. Usein ne ovat mielikuvituksen tuotetta, keksittyä, olen antanut mielikuvituksen lentää vapaasti ilman estoja. Mutta sen verran voin sanoa, että ihmisen on hyvä välillä tarkastaa asenteet. Riippuu millaisen elämänasenteen ottaa mutta pahimmillaan saattaa ihminen itse ajaa itsensä ongelmiin.”

Laulavan talonmiehen debyyttialbumi oli menestys. Sepin suosiota vauhditti myös esiintyminen Kolmoskanavan Frank Pappa Showssa, ja pian mies esiintyi myös livekeikoilla ympäri Suomea. Sepi nähtiin niin kansankuppiloissa kuin Kaivopuiston Kansanjuhlan lavallakin.

Eka keikkamyyjäni vuonna 1991-1992 oli ohjelmatoimisto Cosmopol – Juha Mattila eli Richie entisen Lepakkoluolan tiloissa, joissa sijaitsi myös Radio City. Suosio ei tuntunut heti miltään kun se tapahtui niin nopeasti. Aloin keikkailla aika lailla heti kun eka levy ilmestyi.”

Yhtäkkinen suosio hämmensi maanläheistä miestä.

Kuinka nopeasti suosio räjähti käsiin? Muistatko jonkun konkreettisen hetken, jolloin ymmärsit olevasi kuuluisa?

Nyt mennäänkin mielenkiintoiseen kysymykseen vähän negatiivisessa mielessä,

tässä kun näkyy mun persoonallisuuden varjopuolet tuona aikana, että en ihan hahmottanut tilannetta että missä mennään. Minulla oli vaikeuksia seurata oman musiikkini merkitystä tai huomata kuuluisuuteni. Yritin vain pysyä perässä. Pihalla kuin lumiukko. Varmaan moni luuli käytöksestänikin että minulla olisi noussut hattuun mutta käytösmallini johtui siitä, että en hahmottanut miten pitää olla. Sisäisiä ristiriitoja. Nyt tänäpäivänä ymmärrän asiat paremmin, että artistin tulee olla nöyrä ja osata erottaa asiat toisistaan itse.”

Kompleksisesta tilanteesta huolimatta taiteilija myöntää suosion tuntuneen kuitenkin enimmäkseen hyvältä, vaikka kiireellinen tahti toi mukanaan myös stressiä. Kansansuosio johtikin toisen levyn äänittämiseen.

Sepin kakkosalbumi Sekalaisen illan sekalaiset sekoittelut julkaistiin vuonna 1992. Levy sisältää mm. klassikobiisit ”Kutsukaa putkimies” ja ”Esko Aho – Se on ihan laho”.

Debyyttialbumi oli tunnelmaltaan hilpeä, vaikka mukana oli myös paljon mollibiisejä, kuten ”Kutkutusnikotuslääke” ja ”Kulttuuri saapui tänne Helsinkiin”. Toisella levyllä mollibiisejä on kuitenkin vain yksi, ja yleisesti ilme on vielä ensimmäistäkin iloisempi, joskin myös haikeampi. Taiteilijan mukaan alkuvuosien levyt ja biisit syntyivät kuitenkin aika saman kaavan mukaan kuin myöhempikin tuotanto, suurta muutosta lauluntekotavassa ei missään vaiheessa ole syntynyt.

Vuonna 1997 julkaistiin Sepin kolmas levy Sepitystä, vuonna 2006 neljäs albumi Poliisi saapuu Tikkurilaan. Neljäs albumi poikkeaa laulavan talonmiehen muista albumeista merkittävästi, sillä kyseessä on Sepin ainoa varsinainen bändilevy. Erikoismiehet -kokoonpanon kanssa tehdyllä levyllä ovat mukana mm. suomirocklegendat Kari Peitsamo ja Safka Pekkonen.

Jonkun tampereen keikan jälkeen Tom Wahlroos tuli juttelemaan mulle ääniteasioista ja tuottajat hoitivat nuo äänitteellä esiintyvät vierailevat muusikot studioon, en itse tuntenut heitä kovinkaan hyvin. Neljännen albumin tekohetkellä ajatukseni olivat hieman muualla kuin taiteentekemisessä, mutta nykyään asiat ovat kuitenkin palanneet takaisin normaaleihin uomeihin.”

Jos totta puhutaan, niin omaa suosikkia ei äänitteissä olekaan, sillä äänitteillä on enemmänkin yksittäisiä biisejä joista tykkään ja myös biisejä joista en tykkää.”

Entäpä sitten tulevaisuus? Sepi on kiertänyt jo muutaman vuoden ajan kiihtyvällä tahdilla duona basisti Juha Saunalan kanssa, ja tälläkin viikolla luvassa on neljä keikkaa: Tampere, Helsinki, Pori ja Turku. Sepi-renessanssi on tosiasia, siitä voi pitää todisteina niin YLE:n tuottamaa lyhytdokumenttia ”Jeba, jeba, mullon uus skeba” kuin joulukuussa 2016 Tavastialla järjestettyä 25-vuotistaiteilijajuhlaa, jossa lavalla Kumpulaisen biisejä tulkitsivat niin Mara Balls, Jukka Nousiainen, Tommi Läntinen kuin Henrik ”Tiisu” Illikainenkin, Holle Holopaisen juontaessa koko spektaakkelin Frank Papan roolissa. Playground Music Finland julkaisi uudelleen Sepin debyyttialbumin ja uusin singlejulkaisu, Juha Saunalan kanssa tehty ”Ole rohkea vaan” napattiin Neste K:n tv-mainoksiin.

Onko seuraava askel uusi sinkku vai peräti uusi albumi?

En nyt uskalla luvata liikoja vielä tulevaisuuden suunnitelmista, kun kaikki asiat eivät ole omissa käsissä, omassa päätäntävallassa, mutta omalta puoleltani haluaisin tehdä vielä musaa äänitteille eri muodoissa. Sinkku kerrallaan edetään Playground levy-yhtiön kanssa ja toivottavasti se päätyy kokonaisen albumin tekoon. Ensimmäisestä virallisesta musiikkivideostakin haaveillaan…”

Turusta Sepi Kumpulainen kertoo omaavansa ”enimmäkseen ok muistot” ja edellisestä esiintymisestä onkin artistin muistin mukaan kulunut aikaa jo useita vuosia. Lauantaina on siis korkea aika viettää railakas ilta! Sepi Kumpulainen Duolle lavan lämmittää kasettimagiaa tarjoileva Usko & Urheilu, omalaatuisella änkyröinnillään vakuuttava Vindi Karlos sekä lähiaikoina toisen albuminsa julkaiseva Santeri Seessalo, jonka mies ja kitara -biisejä on verrattu mm. juuri Sepin ja Peitsamon musiikkiin.

https://www.facebook.com/events/372175936579134/

Armotonta menoa koko rahan edestä, tervetuloa Turkuun, Sepi!

Eemu Laurila

Kirjoittaja on TVO:n sihteeri

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s