Tiilenkantajat 1/2018: Kevään hulinaa ja suunnitelmia, eli Vuosijuhlat vol. 90 ja akateeminen presenssi.

Tervehdys Teviksen kosmonautit. Talvi on lusittu ja kevään uudet kujeet ovat edessä. Tässä kirjoituksessa keskityn kahteen asiaan: parin päivän päässä oleviin TVO:n 90. vuosijuhliin sekä akateemisen puolen kikkailuihin. Elämme mielenkiintoisia aikoja…

Osakuntatoimintaan perehtyneet ovatkin jo mitä ilmeisimmin tietoisia siitä, että Turun yliopiston varsinaissuomalainen osakunta toden totta viettää ”90-vuotissynttäreitään” tulevana lauantaina 10.3.2018. ravintola-panimo Koulussa. Vuosijuhlat ovat perinteikäs ja kunniakas tilaisuus, jossa viihteelle ja rentoutumiselle hyvässä seurassa on toki varattu illan aikana sijansa. Ajattelin seuraavaksi tiivistää vuosijuhlien keskeisimmät kohdat aiemmin tehdyn, ja huomattavasti virallisemman, listauksen pohjalta ”hieman” soveltavammin. Tarkempaa yhteenvetoa vuosijuhlien kulusta ja etiketistä voikin lukea hyödyntämästäni neljän vuoden takaisesta blogautuksesta osoitteesta https://tevisblogi.wordpress.com/2014/02/14/vuosijuhlan-ydintekijat/, jossa tilaisuuden historiallinen tausta ja keskeisimmät kohdat on ansiokkaasti esitelty.

1 Osakunnan lippu

Osakuntamme lipulla ja erityisesti sen saapumisella on erityinen symbolinen arvonsa, sillä airueen saapuminen käytännössä aloittaa vuosijuhlat. Lipun saapumisen aikana tulee käyttäytyä arvokkaasti, esimerkiksi englantilaisten jalkapallojoukkueiden kannatuslaulujen laulaminen airueen saapumisen aikana ei ole kovin soveliasta.

2 Puheet

Tilaisuudessa on ollut tapana esittää erilaisia puheita tervehdyssanoista kuraattorinpuheseen ja juhlapuheista vapaisiin sanoihin. Tässä on toki ollut pientä pelivaraa olosuhteiden mukaan, esimerkiksi aikataulun puitteissa. Tilaisuuksiin on myös ollut tapana kutsua omalla alallaan pätevöityneitä juhlapuhujia. Vaikka puheet ovat sävyltään, jopa toivotusti, kantaaottavia ja osakuntalaisuutta laajemmasssa kuvassa käsitteleviä, jäsennettyjä suullisia esityksiä, on niin sanottu ”roastaaminen” (oli kohdehenkilö tilaisuudessa läsnä tai ei) suotavampaa jättää savukkeenmittaisille tauoille. Mahdolliset puheenaikana käytettävät strobovalot ja räjähteet on niin ikään sovittava etukäteen.

3 Osakuntanauhat ja juhlapuvut

TVO:n osakuntanauha symbolisoi tiivistetysti osakuntalaisuutta, joka yhdistää niin nuoremmat kuin vanhemmat sukupolvet. Urheilutermiin tiivistettynä osakuntanauha ”tunnustaa väriä”. Osakuntanauhan käyttöön liittyy etikettisääntöjä, minkä vuoksi sen kietominen pään ympärille Mark Knopflerin tai Rambon hengessä lienee suotavaa ainoastaan jatkoilla.

Juhlapukujen suhteen on ollut vuosien saatossa pientä vaihtelua, mutta tiivistettynä frakki/tumma juhlapuku sekä enemmän tai vähemmän vapaamuotoiset iltapuvut ovat vakiinnutaneet asemansa. Vuosijuhliin kuuluu silti rentouden korostaminen tiettyyn rajaan asti pönöttämisen sijasta. Päästä varpaisiin Adidaksen kolmiraitaan pukeutuminen ei määritellä juhlapuvuksi.

4 Yhteiset laulut

Varsinaissuomalaisten laulu  ja De brevitate vitae ovat olleet vuosijuhlien perinteikkäät juhlalaulut. Muita lauluja on myös esitetty vuosijuhlissa. Hunajata hunajata tai Kaiken takana on nainen lienee suotavampaa ehdottaa laulettaviksi aivan toisissa olosuhteissa.

5 Yhteinen ruokailu

Yhteinen ruokailu toteutuu pöytiin tarjoiltuna järjestyksessä alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka. Juhlavuodesta riippuen tilaisuus toteutetaan joko hyvinkin juhlavasti tai enemmän tee-se-itse -henkisesti. Yhteinen ruokailu on paitsi ruuasta mutta myös yhteisestä seurasta nauttimista. Omien juomien nauttiminen ruokailun aikana tai muiden pöytäseurueen jäsenten ruokailun häiritseminen vihanneksia juomalaiseihin nakkelemalla pöydän toisesta päästä saattaa aiheuttaa muutakin kuin paheksuvia katseita. Myös kielirajat ylittävien tai muuten eleillä tehtävien solvausten esittäminen paikallaolijoille tai henkilökunnalle on parasta jättää tekemättä, ainakin virallisen osion aikana.

6 Stipendienjako ja huomionosoitukset

Stipendien jakaminen on yllättävänkin moderni vuosijuhlaperinne, jonka aikana Tukisäätiön edustajat saavat mahdollisuuden puheenvuoroille. Huomionosoitukset taas antavat kunniaa osakuntatoiminnassa ansioituneille sangen arvokkaassa tilaisuudessa. Osio myös on omiaan yhdistämään vanhempia ja uudempia osakunnan sukupolvia. Stipendien arvosta tai niiden saamattomuudesta ei ole suotavaa pakinoida julkisesti eikä huomionosoitusten saajien perään ole arvokasta huudella hävyttömyyksiä.

7 Yhteydenpito ystäviin

TVO on vaalinut pitkään ja hartaasti suhteitaan Korp! Rotaliaan, joista vuosijuhla on muun yhteydenpidon ohella tärkein yksittäinen sosiaalinen tapahtuma ystävyyden ylläpitämiselle. Bondaaminen on toisin sanoen yleensä varsin kitkatonta ja kielimuuri katoaa illan myötä kuin itsestään, vapautuneemmalla juhlijalla myös mahdollisesti muisti.

8 Juhlatila

Juhlatilan on juhlavuodesta ja muista tekijöistä riippuen oltava tilaisuuteen sopiva, mieluusti riittävän tilava ja avara, missä osakuntalaiset voivat viettää aikaa yhteisessä tilassa. Tänä vuonna juhlatilana toimii Turun panimo-ravintola Koulu kabinetteineen. Tilankäytön loogisuus ja mahdollisuuksien mukaan tapahtuva juhlapaikan vaihtelu on myös katsottu oiviksi kriteereiksi juhlatilan valitsemisessa. Juhlatilojen yhteydessä on muistettava, että kompromissin löytäminen saataa olla joskun niin ja näin viihtyvyyden ja budjetin suhteen. Hedelmäpelin kilinää ja juhlatilan yhtedeydessä pidettäviä pub-visoja ei toistaiseksi ole lisätty sopivien kriteerien listalle.

9 Taide-esitys

Mitä olisikaan vuosijuhla ilman esityksiä ja taidetta! Tämä osio on ollut vuosien saatossa suhteelisen vaihteleva osio performanseista musikkiiesityksiin ja lausuntoihin. Viihteellinen osio on toteutettu joko osakuntalaisten tai vierailevien artistien toimesta. Tenavatähdistä tuttuja Elämää juoksuhaudoissa -tyyppisiä tulkintoja ei siis tarvitse pelätä kokevansa kaikilla aisteillaan.

10 Tanssit

Vuosijuhliin liittyy myös tanssimista ennemmin tai myöhemmin. Tanssilajit vaihtelevat juhla-ajan sekä -tilan suhteen valssista hallitsemattomaan break danceen tupakkapaikalla. Lapinlahden Lintujen Perse-kappaleen ja -tanssin toivominen ehdottomasti kielletty.

11 Yhteinen proseduuri, juhlamestari ja laulunjohto

Toimiva ja perinteinen vuosijuhlakaava takaa onnistuneet ja menestyksekkäät juhlat, jossa juhlatoimet etenevät sujuvasti ja tarkasti järjestävien tahojen toimesta. Mikäli juhlissa kaikki toimii liiankin hyvin, tai vaihtoehtoisesti pienemmällä läsnäolijamäärällä virallisuudet tuntuvat kömpelöiltä, lisäohjelmaa ja dramatiikkaa voidaan improvisoida.

12 Säännönmukainen järjestämisajankohta

”Turkulainen kerho perustettiin 17. helmikuuta 1928 ja muutettiin Varsinaissuomalaiseksi kerhoksi kymmenen päivää myöhemmin. TVO:n vuosipäivä on Maunu Tavast -piispan kuolinpäivä 9. maaliskuuta. ”

Tämän sitaatin puitteissa vuosijuhla pyritään järjestämään kutakuinkin näiden päivämäärien tuntumassa. Ylimääräistä juhlimista emme kiellä, mutta liika juhliminen saattaa johtaa tilaisuudesta poistamiseen ja verbaaliseen nuhteluun.

 

—-

Leikki sikseen, lopuksi täysin eri asioihin. Olemme osakunnassamme pitkään puhuneet akateemisen läsnäolon ja tapahtumakulttuurin elvyttämisestä, joita sivusin viime vuoden puolella kirjoittamissani blogipohdinnoissa. Nykyisen hallituksen aivoriihien sekä lukuisten sähköpostiviestien ja tapaamisten jälkeen alkaa pikku hiljaa vaikuttaa siltä, että TVO soluttautunee lähemmäs kampuselämää muiden osakuntien kanssa kikkailemalla YYA-hengessä. Tulevat kevään projektit eivät ole vielä valmiina, mutta voidaan todeta, että toivon mukaan vappua kohden TVO:n tuttu nimi näkyy löytyy niin akateemisista yhteistapahtumista kuin bändirotseista ja opiskelijahaalareista.

Yhdeksänkymppinenkin TVO elää ja jaksaa heilua.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s